8 powodów, dlaczego warto rozpocząć karierę w dietetyce w 2023

Czy w tych czasach warto zostać dietetykiem? Pytanie powinno brzmieć raczej: dlaczego zdecydowanie warto być dietetykiem! Oto nasze 8 niepodważalnych powodów.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Czy warto zostać dietetykiem? Z jednej strony to zawód dość wymagający i stresujący – bo na barkach dietetyka, podobnie jak i lekarza, spoczywa odpowiedzialność za zdrowie i samopoczucie jego podopiecznych. Z drugiej jednak strony to właśnie w tym moc dietetyka, że może on zmieniać życie innych ludzi na lepsze, ratować ich zdrowie, polepszać jakość życia.

Rosnący odsetek chorych na choroby dietozależne

Wyróżnia się prawie 100 chorób, które należą do grupy dietozależnych – to znaczy, że ich rozwój jest ściśle skorelowany z różnego rodzaju czynnikami dietetycznymi, na przykład niedoborami czy nadmiarem pewnych składników. Styl życia, w tym odpowiednie odżywianie, aż w około 50% odpowiada za dobre zdrowie. Czynniki genetyczne to tylko kilkanaście procent. To znaczy, że ludzie mają naprawdę duży, realny wpływ na to, jaki będzie stan ich zdrowia. Niestety, świadomość społeczeństwa na ten temat jest stosunkowo niska, a dodatkowo problem rosnącej inflacji i powiększającego się deficytu w domowych budżetach sprawia, że rokrocznie rośnie zachorowalność na choroby dietozależne. Ludzie masowo sięgają po wysoko przetworzoną żywność (bo o taką najłatwiej w sklepie czy w bistro), w dużym stopniu spożywają alkohol, słodzone napoje, słodycze, a jednocześnie rzadko na ich talerzach można spotkać świeże owoce, warzywa, strączki, dobrej jakości mięso. Stąd też coraz więcej osób chorych na cukrzycę, miażdżycę, zespół metaboliczny, otyłość… Już teraz szacuje się, że około 1/3 Polaków cierpi na co najmniej jedną chorobę dietozależną! Jednocześnie to też szansa dla dietetyków – na więcej pracy (i zarobków za tym idących), ale i pomoc większej grupie ludzi.

Duże możliwości kształcenia

Dietetyk to zawód w małym stopniu regulowany prawnie. To znaczy, że na ten moment nie trzeba (choć oczywiście można) kończyć wieloletnich studiów, by móc posługiwać się tytułem dietetyka. Z jednej strony rodzi to ryzyko nadużyć, gdzie osoby bez zupełnie żadnego przygotowania do tego zawodu mianują się dietetykami i pracują w branży. Jednak oszuści zdarzają się wszędzie, więc to nie tylko domena branży dietetycznej. Jaką drogę trzeba pokonać, by zostać dietetykiem? Można, jak wspomniano, ukończyć studia w tym kierunku (lub też na kierunku technologia żywności) lub ukończyć odpowiednią szkołę policealną, bądź technikum.

Istnieje także bardzo wygodne, a jednocześnie dające dużo wiedzy i praktyki rozwiązanie w postaci szkoleń i kursów dostępnych na rynku. Dzięki takiemu rozwiązaniu można uzyskać odpowiednią do pełnienia zawodu wiedzę dietetyczną, ale w krótszym czasie i w wygodniejszy sposób. Korzystając z takich kursów warto sprawdzić, czy są one certyfikowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej (A4 Academy gwarantuje taki certyfikat!). Po takim szkoleniu – nawet w formie zdalnej – można zacząć pracować jako dietetyk, a jednocześnie mieć pewność, że przedstawiono nam odpowiednią ku temu wiedzę. Tym bardziej, że obecnie nadal jeszcze nie uregulowano prawnie kwestii bycia dietetykiem, a coraz częściej politycy o tym wspominają – warto korzystać z takich ofert i kształcić się w ten sposób, niezależnie od tego czy dodatkowo chcemy pójść na studia z dietetyki, czy nie.

Nudna praca? Nie w dietetyce!

Kolejnym bardzo pozytywnym aspektem bycia dietetykiem jest szeroki wachlarz działań, jakie można podejmować w tym zawodzie. Samo przyjmowanie pacjentów w gabinecie i układanie dla nich diet przy komputerze to tylko jedna z wielu możliwości pracy jako dietetyk. Posiadanie gabinetu to nierzadko marzenie studentów dietetyki. Jednak życie potrafi zweryfikować te oczekiwania, otwierając jednocześnie drogę do innych możliwości, jak na przykład: praca w cateringu dietetycznym, na oddziale szpitalnym, w uzdrowisku, w SPA czy też jako copywriter z zakresu odżywiania i zdrowia, współpracowanie z trenerami personalnymi i siłowniami. To tylko kilka z szeregu możliwości, a co najlepsze – te możliwości nadal się poszerzają, na przykład o telemedycynę, która przeżyła znaczny rozkwit podczas pandemii. Coraz bardziej popularny jest też infuencer marketing w branży dietetycznej i szerokie możliwości współpracy z firmami produkującymi suplementy i inne produkty związane ze zdrowiem. Do tego można dołączyć działania na Instagramie, Youtube, TikToku i tym podobnych platformach. Tak naprawdę w tym zawodzie to Ty wybierasz, co chcesz robić!

Co jeszcze przemawia za pójściem w stronę dietetyki?

Duże możliwości zarobku. Skoro dietetyk ma tyle różnych opcji pracy, to jednocześnie może sporo zarobić na wiele różnych sposobów. Dużo zależy od takich czynników, jak: miejsce pracy (miasto/miasteczko/wieś), rodzaj wykonywanych zadań (punkt 3.), zaangażowanie dietetyka. Jednak w 2022 roku – a przypomnijmy, że to rok bardzo mocno rosnącej inflacji i okres, w którym Polacy nieco bardziej zaciskają pasa – około 1/4 dietetyków zarabiała więcej, niż średnia krajowa. Średnia netto zarobków dietetyka w tym roku wyniosła 3800 zł, jednak skuteczni i zaangażowani dietetycy mogą zarobić dwa, trzy, a nawet kilka razy więcej w miesiącu! Nie jest o to trudno, tym bardziej jeśli nie działasz tylko stacjonarnie, ale i pracujesz z pacjentami w formie online. Ostatnie lata, zwłaszcza okres pandemii, pokazały, że ludzie coraz chętniej korzystają z telemedycyny i wolą współpracować ze specjalistą online, bez tracenia czasu na dojazd i wizyty. Dlatego warto poszerzać swoje działania w sieci, żeby móc zarobić jeszcze więcej.

Rosnące zainteresowanie zdrowiem, a nawet moda na zdrowy styl życia! Ten trend jest coraz bardziej popularny i nieprzerwanie rośnie liczba osób nim zainteresowanych. Dietetyk to mentor, który ułatwia i prowadzi klienta na drodze do zdrowej sylwetki.

Dietetyk to praca z ludźmi. To z pewnością będzie ogromny plus dla tych osób, które lubią kontakt z innymi. Jednak zawód dietetyka jest na tyle elastyczny, że odnajdą się w nim nawet bardziej introwertyczne jednostki. Jeśli należysz do tej grupy, przemyśl działanie w dietetyce w sieci, zamiast stacjonarnie. Jeśli jesteś ekstrawertyczną osobą – to możesz połączyć działania w sieci z pracą w gabinecie. Praca dietetyka pozwala na stałe poczucie satysfakcji i motywacji do dalszego jej wykonywania – na bieżąco obserwujesz efekty swoich pacjentów i widzisz, jak realny i duży wpływ masz na ich zdrowie i samopoczucie.

Rynek spożywczy ułatwiający pracę dietetyka. Jeszcze kilka lat temu pewne produkty były trudno dostępne w sklepie. Mowa tu na przykład o żywności bezglutenowej, bez laktozy, bogatych w białko, niskobiałkowych lub innych produktach specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Teraz na rynku mamy mamy ogromny wybór. Możemy korzystać ze zdrowszych wersji słodyczy (np. słodzonych słodzikami, bez cukru) czy nawet gotowych dań, które mają świetny skład i mogą być doskonałą pomocą dla naszego zapracowanego pacjenta, który nie ma czasu na gotowanie. Praca dietetyka, również dzięki producentom żywności, staje się coraz łatwiejsza i przyjemniejsza.

Dużo większa niż dawniej baza programów dietetycznych, które są coraz bardziej intuicyjne i ułatwiają układanie diet. Rynek software dla dietetyków wciąż się poszerza. Dietetyk jeszcze kilka lat temu musiał wykonywać przeróżne obliczenia na kalkulatorze (!). Obecnie praca dietetyka jest bardzo intuicyjna i dużo łatwiejsza oraz szybsza, niż dawniej. Na rynku mamy do wyboru co najmniej kilka programów komputerowych do układania diet, w internecie widnieje mnóstwo dobrej jakości stron www, na których można szybko znaleźć potrzebne dane.

Mamy nadzieję, że te zalety, spisane osobiście przez aktywnie działającą w branży dietetyczkę, pozwolą Ci dokonać odpowiedniego wyboru!

Dołącz do A4®

Załóż darmowe konto w platformie A4® i rozwijaj się już dziś!

Dołącz do Pakietu VIP i ucz się bez limitu

Pakiet VIP to nielimitowany dostęp do wszystkich kursów A4® oraz ogromne zniżki na Kierunki Kariery. Zapisz się na pakiet edukacyjny #1 i rozpocznij naukę.