Płodność. 5 produktów, które mogą ją zwiększyć

Polskie Towarzystwo Ginekologiczne podaje, że niepłodność dotyczy już 1,5 mln par w Polsce, a tendencja do zaburzeń płodności jest wzrostowa. To oznacza, że 3 000 000 osób potrzebuje pomocy. Z tym problemem coraz częściej spotykają się również dietetycy w swoich gabinetach. Jak pomóc?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Jak poprawić płodność? Istnieją dwa rodzaje niepłodności, pierwotna odnosi się do par, które nie zaszły w ciążę po co najmniej jednym roku współżycia bez stosowania antykoncepcji. Z kolei niepłodność wtórna odnosi się do par, które przynajmniej raz były w stanie zajść w ciążę, ale teraz już nie są. Aby doszło do zapłodnienia niezbędna jest owulacja, często bezpośrednio powiązana z dietą. 

W artykule zostały przedstawione wyniki badań, które potwierdzają wpływ diety i suplementacji na poprawę płodności. Przykładowo wykazano, że zamiana 5% energii pochodzącej z białka zwierzęcego na energię z białka roślinnego wiąże się z obniżeniem ryzyka niepłodności spowodowanej zaburzeniami owulacji o połowę.


Dłonie kobiety w ciąży i mężczyzny trzymają za brzuch, palce układają się w kształt serca. Płodność kobiety.

Jak zwiększyć płodność? 5 produktów

Czy spożywanie niektórych pokarmów rzeczywiście może poprawić płodność? Okazuje się, że tak. Zbilansowana dieta wspiera ogólny stan zdrowia, w tym również reprodukcję. Prawidłowe wybory żywieniowe i zmiana stylu życia może pomóc zostać rodzicem.

5 produktów, które są niezbędne w diecie poprawiającej płodność:

  • Tłuste ryby morskie (np. łosoś) – zawierają mnóstwo białka i cennych kwasów omega-3, które wpływają pozytywnie na zwiększenie płodności.
  • Orzechy i nasiona – są pełne kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i regulują gospodarkę hormonalną w organizmie. 
  • Owoce jagodowe – są bogate w witaminę C oraz kwas foliowy, zapewniają prawidłowy rozwój płodowy. Owoce leśne (maliny, jagody i truskawki) zawierają naturalne przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze. 
  • Rośliny strączkowe (np. soczewica, ciecierzyca) – są bogate w błonnik, co ma korzystny wpływ na przebieg owulacji. Są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego składnika, który pomaga przy zapłodnieniu.
  • Warzywa – szczególnie liściaste warzywa zielone są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych niezbędnych w okresie prenatalnym, takich jak wapń, żelazo i kwas foliowy.

Jeśli chcesz poznać zasady komponowania diety, która zwiększa szanse na potomstwo, to KLIKNIJ TUTAJ.

Negatywny test ciążowy podawany z ręki do ręki. Płodność.

Co trzeba wyeliminować?

Istnieje również lista produktów, których należy unikać lub całkowicie wykluczyć z jadłospisu, aby zajść w ciąże. O zdanie w tej kwestii zapytaliśmy dietetyk Zuzannę Skonieczną. Jest pełną pasji kobietą, która spełnia się zawodowo oraz prywatnie jako mama. Prężnie działa na instagramie budując własną markę @2w1_dietetyka_plodnosci.

Wykluczenia w diecie dla płodności zależą od chorób powodujących problemy z poczęciem. W praktyce dietetycznej nie stosuje się prewencyjnych wykluczeń, związanych z modą, ale zawsze w kontekście poprawy zdrowia pacjenta.

Produktami, które powinno wykluczyć się z jadłospisu przy planowaniu dziecka, są tłuszcze nasycone trans, przetworzone produkty z długą datą ważności oraz cukry proste w nadmiarze. Produkty z dużym ładunkiem glikemicznym mogą przyczynić się do występowania cykli bezowulacyjnych, co zdecydowanie zmniejsza szansę na poczęcie (…)

Spożycie mięsa ma wpływ na płodność?

Pary starające się o dziecko w swojej diecie powinny dbać także o jakość spożywanego białka. Odradza się spożywanie powyżej 500 gramów mięsa (w tym czerwonego) na tydzień i ograniczenia gotowych wyrobów wędliniarskich takich jak szynki. (…) Czerwone mięso powinno zastępować się chudym drobiem, rybami i owocami morza, co, szczególnie w przypadku tych ostatnich, jest pozytywnie skorelowane ze zwiększenie częstotliwości poczęcia i żywego urodzenia.

Podsumowując – nie istnieją produkty przeciwwskazane, choć istnieją te mocno nie rekomendowane podczas starań. Wyjątkiem i wskazaniem do eliminacji powinien być stan zdrowia pacjentów, wymagający zastosowania odpowiedniej interwencji żywieniowej – dietetyk Zuzanna Skonieczna.


Kobieta trzyma test ciążowy, jest zaniepokojona i smutna. Płodność.

Płodność kobiet

Bardzo często za nieudane próby zapłodnienia obwiniana jest przyszła mama. Zapytaliśmy eksperta : Czy to prawda, że niepłodność najczęściej leży po stronie kobiet?

To MIT! Statystyki Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu i Embriologii wskazują, że niemal w 50% przypadków, źródeł problemu niepłodności należy poszukiwać po stronie mężczyzn. Okazuje się, że problem prokreacyjny jest coraz częstszy. Według szacunków, w Polsce problem niepłodności dotyka już 15-20% par.

Wbrew powszechnej opinii, to jednak wcale nie zdrowie rozrodcze kobiet jest za ten stan rzeczy w największym stopniu odpowiedzialne.

Płodność mężczyzny, podobnie jak i kobiety, może ulegać zaburzeniom i zmieniać się z czasem.

Przy ocenie męskiej płodności jednym z kluczowych badań jest seminogram – ocena jakość ich nasienia. Taka analiza pozwala ocenić nie tylko liczbę, budowę i ruchliwość plemników, ale też objętość i jakość samego nasienia, a także parametry genetyczne plemników

Zaburzenia u mężczyzn

Mężczyźni mogą mieć problemy z płodnością z bardzo wielu powodów. Należą do nich:

  • zaburzenia wydzielania i działania hormonów steroidowych, hormonów tarczycy, gonadotropin przysadkowych
  • także niezdrowy styl życia (palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, stosowanie narkotyków, wysoko przetworzona dieta, niedobory składników odżywczych – m.in. witaminy D, cynku, selenu i folianów, brak ruchu, noszenie zbyt obcisłej bielizny i spodni)

Płodności u panów może również szkodzić otyłość, cukrzyca oraz szereg wrodzonych lub nabytych zaburzeń budowy i działania jąder. Warto wspomnieć również o tym, że czasem przyczyną problemów z prokreacją jest po prostu zbyt niska częstotliwość współżycia – komentuje dietetyk kliniczny Aleksandra Olejarz,  specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń hormonalnych kobiet, jej profil →  aleksandra.olejarz_

Lekarz przeprowadza badanie zapisuje coś na kartce. Płodność.

Choroby powodujące niepłodność

W diagnostyce leczenia niepłodności kluczowa jest trafnie postawiona diagnoza. Znając problem można rozpocząć proces leczenia lub wspomagania, aby zwiększyć szansę na poczęcie i utrzymanie ciąży. Najczęściej niepłodność powoduje:

  • Zespół policystycznych jajników (PCOS) –  trzy główne cechy tego schorzenia: nieregularne miesiączki, nadmiar androgenów, zwiększona objętość jajników w obrazie ultrasonograficznym. Dokładna przyczyna PCOS nie jest znana, jednak często stwierdza się obciążenia genetyczne. PCOS bardzo często współtowarzyszą insulinooporność i hiperinsulinemia.
  • Insulinooporność – jedną z głównych przyczyn jest brak aktywności fizycznej oraz zwiększona podaż energii z diety. Często towarzyszy jej otyłość.
  • Zespół RED’s – w dosłownym tłumaczeniu oznacza zespół względnego niedoboru energii w sporcie. Obejmuje konsekwencje niskiej dostępności energii zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
  • Mięśniaki macicy – to najczęstsze łagodne nowotwory tego narządu, charakterystyczne dla nich zmiany dotyczą 20-50% kobiet w wieku prokreacyjnym.
  • Otyłość – tak jak inne choroby niesie za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, punktu widzenia kobiety należy zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń hormonalnych, rozwój Zespołu Policystycznych Jajników (PCOS), wystąpienie zaburzeń miesiączkowania i insulinooporności, upośledzenie płodności, niedoczynność tarczycy oraz powikłania w ciąży.

Otyłość, a płodność

Jak poprawnie diagnozować pacjentów w kontekście dietoterapii zaburzeń płodności dowiesz się TUTAJ.

Leczenie farmakologiczne może pomóc poprzez zmniejszenie czynników ryzyka. Taka terapia polega na podawaniu leków w formie zastrzyków lub leków doustnych, które wspomagają wzrost jednego lub kilku pęcherzyków, a następnie ich pęknięcia.

W naturalny sposób również można zwiększyć szansę zapłodnienia. U kobiet otyłych pierwszym krokiem powinien być dokładny wywiad dietetyczny, aby dokonać analizy nawyków żywieniowych oraz zapoznać się z obecnym stanem zdrowia. Jest to jeden z kluczowych elementów przy bezpiecznej i zdrowej redukcji masy ciała. 

Wykazano, że już 5% ubytek masy ciała może wpłynąć na unormowanie cykli miesięcznych i pojawienie się owulacji. W leczeniu mięśniaków macicy głównym czynnikiem jest dieta,  poszczególne składniki mogą wpływać na ryzyko mięśniaków przez modyfikowanie metabolizmu hormonów (głównie estrogenowych).


Kobieta w ciąży trzyma się za brzuch w ręku trzyma badanie USG. Płodnosć.

Dieta na płodność – badania potwierdzają, że jej wpływ nie jest obojętny

Szereg powyższych faktów znajduje swoje potwierdzenie w licznych badaniach naukowych. Oto kilka z nich:

Autorzy badania kohortowego The Nurses’ Health Study II przeprowadzonego na 17 544 kobietach w wieku 25-42 lat, dowiedli, że większości przypadków niepłodności spowodowanej zaburzeniami owulacji można zapobiec właśnie przez modyfikacje diety i stylu życia

Szwedzkie badanie obejmujące 7393 kobiet wykazało, że wysokie spożycie alkoholu  wiązało się z większym ryzykiem niepłodności, natomiast spożycie mniej niż 50 g alkoholu tygodniowo z mniejszym ryzykiem niepłodności.

Badania jednoznacznie dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny zapobiega rozwojowi nadwagi i otyłości, chorobom układu krążenia i cukrzycy, a także wpływa korzystnie na poziom stresu i zdrowie psychiczne. Wszystkie te czynniki nie pozostają bez wpływu na płodność kobiet i powodzenie terapii wspomaganego rozrodu.

Badanie usg kobiety w ciąży przeprowadzane przez lekarza. Płodność.

Suplementy na płodność 

Wyniki badań mówią jasno, że wsparcie leczenia zespołu policystycznych jajników określonymi suplementami wpływa korzystnie na jajeczkowanie. Wskaźnik owulacji u kobiet stosujących wyłącznie lek wynosił 17,9% natomiast u kobiet z dodatkową suplementacją, aż 52,1%.

Ponadto odpowiednia suplementacja może zmniejszyć ryzyko niepłodności owulacyjnej o 40 %.

U kobiet z PCOS dowiedziono, że także suplementacja szczególnie jednej witaminy może wpłynąć korzystnie na proces owulacji i przywrócenie prawidłowych cykli miesiączkowych.

Trzy suplementy wpływają na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi. Badania sugerują, że wyższe stężenia homocysteiny w osoczu jest związane ze sporadycznym brakiem owulacji i zmianami hormonalnymi.

Badania udowadniają, że prawidłowa suplementacja również ma ogromne znaczenie.


Podsumowując…

Na całym świecie każdego dnia rodzi się około 385 000 dzieci.  Dla przypomnienia w Polsce 1 500 000 par nie może spełnić marzenia o posiadaniu potomstwa z powodu niepłodności i szuka ratunku również u dietetyków.

Kobieta w ciąży trzymająca się za brzuch. Płodność.

Chcesz pomagać pacjentom w zaburzeniach płodności?

Dołącz do kursu Dietoterapia Zaburzeń Płodności, który został stworzony przez 15 najlepszych ekspertów w tej dziedzinie.

Czego się nauczysz?

  • Poznasz suplementy zwiększające płodność
  • Nauczysz się komponować dietę wspierającą proces owulacji
  • Zdobędziesz wiedzę jak uregulować gospodarkę hormonalną, aby podnieść szansę na zajście w ciążę
  • Wpłyniesz na przebieg PCOS i endometriozy poprzez odpowiedni jadłospis i suplementację
  • Uregulujesz poziom insuliny i glukozy we krwi podwyższając zdolności prokreacyjne

To tylko niewielki procent z użytecznej wiedzy zawartej w kursie.
👉 Dołącz do kursu Dietoterapia Zaburzeń Płodności KLIKNIJ TUTAJ

Dołącz do A4®

Załóż darmowe konto w platformie A4® i rozwijaj się już dziś!

Dołącz do Pakietu VIP i ucz się bez limitu

Pakiet VIP to nielimitowany dostęp do wszystkich kursów A4® oraz ogromne zniżki na Kierunki Kariery. Zapisz się na pakiet edukacyjny #1 i rozpocznij naukę.