Dietoterapia: Insulinooporność

Ocena: 4,8/5
4.8/5

99,00 

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej w organizmie mogą prowadzić do insulinooporności, czyli stanu znacznie obniżonej wrażliwości na insulinę.

Ten kurs przeprowadzi Cię przez zagadnienia związane z funkcjonowaniem gospodarki węglowodanowej i mechanizmy działania hormonu insuliny. Nauczysz się diagnozować insulinooporność, zrozumiesz jej wpływ na cały organizm oraz wdrożysz skuteczne metody leczenia tego zaburzenia.

Kurs jest częścią szkolenia Dietetyka i Dietoterapia – Poziom 2

Zapisując się na kurs:

  • Dowiesz się, jak przebiega gospodarka węglowodanowa w organizmie
  • Poznasz wszystkie rodzaje cukrów i węglowodanów
  • Zrozumiesz mechanizm działania insuliny
  • Dowiesz się, czym jest hipoglikemia oraz insulinooporność
  • Zrozumiesz proces powstawania otyłości i cukrzycy
  • Nauczysz się analizować wyniki badań laboratoryjnych
  • Poznasz metody radzenia sobie z tym zaburzeniem

Kurs przeznaczony jest dla:

  • Dietetyków chcących być na bieżąco ze zmieniającą się wiedzą
  • Trenerów personalnych, którzy chcą układać jeszcze lepsze plany żywieniowe
  • Osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i trybem życia
  • Osób zmagających się z chorobami związanymi z żywieniem

Zapisując się na szkolenie będziesz na bieżąco z najnowszą wiedzą dietetyczną, która stale się zmienia. Kurs został stworzony w oparciu o najświeższe badania i publikacje naukowe.

Każda lekcja video trwa od kilku do kilkudziesięciu minut i zawiera potężną dawkę wyczerpującej wiedzy.

Kurs składa się z 8 lekcji pełnych konkretów, gdzie dokładnie omawiane są poszczególne zagadnienia. 

Insulinooporność i zaburzenia gospodarki cukrowej

  1. Wstęp, glukoza i fruktoza
  2. Dwucukry, węglowodany złożone
  3. Insulina
  4. Hipoglikemia, insulinooporność
  5. Otyłość i cukrzyca
  6. Badania laboratoryjne
  7. Leczenie insulinooporności
  8. Podsumowanie


Anna Przebinda

Jestem z wykształcenia psychologiem i psychodietetykiem i założycielką Poradnii Z widelcem po zdrowie. Studiuję Nutritional Consultancy w Plaskett Nutritional Medicine College, jestem też w trakcie uzyskiwanie certyfikatu Praktykanta Medycyny Funkcjonalnej w Functional Medicine University. Uczę się zresztą ciągle, bo dietetyka dziś przypomina smoka o wielu głowach – jeśli nie czytasz najnowszych badań, będziesz się cofał. Prowadzę również szkolenia dla młodego pokolenia dietetyków w A4Academy.

Szeroko pojęta dietetyka – żywność, żywienie, medycyna – są moimi pasjami od dawna. Balansując między różnymi podejściami szukam systemu, który będzie optymalny dla zdrowia. Nie jestem zwolennikiem diet i nawet w pracy z pacjentami skłaniam się ku przygotowywaniu „wskazówek żywieniowych” zamiast rozpisywaniu posiłków w gramach. Wierzę, że jedzenie może dostarczyć nam siły, a jeśli dodamy do niego optymalnie funkcjonującą psychikę – zapewnić satysfakcjonujące życie.

Specjalizuję się w pomocy osobom cierpiącym na schorzenia hormonalne oraz choroby autoimmunologiczne – od niedoczynności tarczycy i Hashimoto po zaburzenia menstruacji i problemy z rekompozycją sylwetki przy dietach niskokalorycznych. Bliski jest też temat zaburzeń, które wrzucamy do worka „zmęczenia nadnerczy”. Doradzę Ci, ile jeść węglowodanów i jak komponować posiłki, by poprawić wrażliwość insulinową, zwiększyć konwersję hormonów tarczycy i uspokoić nadnercza. Współpracuję też ze sportowcami i klubami sportowymi – tak amatorami, jak i zawodowcami.

Kurs jest certyfikowany.

Po ukończeniu szkolenia można podejść do testu końcowego, po którym otrzymuje się certyfikat w wersji elektronicznej oraz tradycyjnej. Do zaliczenia szkolenia wymagane jest minimum 90% poprawnych odpowiedzi.

Szkolenie trwa 1,5 godziny.

Zalecamy jednak zarezerwować więcej czasu – około 6 godzin, podczas szkolenia robić notatki i wracać do materiałów.

Dostęp do szkolenia jest przez rok i można do niego wielokrotnie powracać.

Oferujemy zwrot 100% pieniędzy, jeśli kurs nie spełni Twoich oczekiwań i dasz nam znać do 14 dni po zakupie.

Opinie

Zapisz się teraz!

Dołącz do 5000 zadowolonych klientów A4academy®