Pakiet: Dietetyka i dietoterapia - poziom 1 i 2

Ocena: 4,8/5
4.8/5

798,00 

Kompleksowy pakiet dwóch kursów: Dietetyka i dietoterapia poziom 1 oraz Poziom 2. Przygotowane przez ekspertki Emilię Ptak, Paulinę Ihnatowicz oraz Annę Przebindę dwa kursy online dotyczący dietetyki i dietoterapii.

Wiedza pozyskana na szkoleniach pozwoli Ci w świadomym układaniu planów żywieniowych zarówno w pracy z klientami, jak i dla samego siebie.

Nauczysz się stosować zasady zdrowej diety, dietetyki i suplementacji, a także zasad dietoterapii w poszczególnych dolegliwościach.

Pakiet przeznaczony jest zarówno dla osób działających w branży fitness, jak również pasjonatów odżywiania i zdrowego stylu życia.

Szkolenie przeznaczone jest dla dietetyków i pasjonatów dietetyki i zdrowego stylu życia chcących być na bieżąco ze zmieniającą się wiedzą.

Skorzystają z niego również trenerzy personalni, którzy chcą układać jeszcze lepsze plany żywieniowe oraz osoby zmagające się z dolegliwościami związanymi z żywieniem.

Zapisując się na szkolenie będziesz na bieżąco z najnowszą wiedzą dietetyczną, która stale się zmienia. Kurs został stworzony w oparciu o najświeższe badania i publikacje naukowe.

Każda lekcja video trwa od kilku do kilkudziesięciu minut i zawiera potężną dawkę wyczerpującej wiedzy z zakresu dietetyki i dietoterapii.

Kurs jest tak skonstruowany, by skorzystał na nim specjalista, ale też dostosowany jest do osób dopiero zaczynających swoją przygodę z dietetyką.

Kurs składa się z 104 lekcji pełnych konkretów, gdzie dokładnie omawiane są poszczególne zagadnienia.

Nauczysz się:

  • świadomie dokonywać dobrych dla organizmu wyborów i wyeliminujesz najczęstsze błędy żywieniowe
  • indywidualnie dobierać najlepszą dietę dla różnych przypadków
  • jak radzić sobie w przypadku zaburzeń pracy tarczycy
  • jak wspomagać pracę nadnerczy
  • w jaki sposób diagnozować i radzić sobie z SIBO
  • na co zwracać szczególną uwagę przy badaniach krwi
  • świadomie interpretować oraz wpływać na procesy hormonalne w organizmie

Poszerzysz wiedzę z zakresu:

  • dietetyki oraz suplementacji w diecie sportowca
  • działania hormonów
  • diagnostyki i badań krwi
  • dietetyki i suplementacji
  • badań, które pozwolą ocenić funkcje trawienne organizmu
  • odmian diet wegetariańskich, ich charakterystykę oraz praktyczne wskazówki
  • sposobów diagnozowania w dietoterapii
 Poznasz i usystematyzujesz informacje nt.:
  • fundamentów zdrowego odżywiania
  • podstaw zachodzenia procesów w naszym organizmie
  • tajników różnego rodzaju diet (HiCarb, LowCarb, IIFYM, IF i innych)
  • procesów zachodzących w naszym organizmie po wystąpieniu stresorów i ich wpływu na organizm
  • w jaki sposób funkcjonuje tarczyca
  • chorób wynikających z zaburzeń gospodarki cukrowej

Kurs 1:

Moduł 1: Podstawy Dietetyki i Dietoterapii

  1. Wstęp
  2. Podstawy żywienia
  3. Kalorie
  4. Węglowodany
  5. Białko
  6. Tłuszcze
  7. Woda
  8. Układ trawienny
  9. Choroby układu pokarmowego
  10. Diagnostyka chorób jelit
  11. Dieta przy chorobach jelit
  12. Gospodarka cukrowa organizmu
  13. Diagnostyka insulinooporności i hipoglikemii
  14. Morfologia

Moduł 2: Podstawy dietoterapii w endokrynologii

  1. Wstęp – hormony
  2. Tarczyca
  3. Hormony u kobiet
  4. PMS
  5. Regulowanie poziomu hormonów u kobiet i mężczyzn
  6. PCOS
  7. FHA
  8. Poziomy hormonów
  9. Testosteron u mężczyzn
  10. Jak radzić sobie ze stresem
  11. Stres a suplementy diety
  12. Nadnercza i choroby nadnerczy
  13. Dbanie o tarczycę
  14. Suplementy dla sportowców

Moduł 3: Jak dobrać dietę i suplementację do specyficznych wymagań

  1. Wstęp – stres
  2. Cholesterol i lipidogram
  3. Suplementy diety
  4. Protokoły dietetyczne
  5. Jak dobierać dietę
  6. Badanie ogólne moczu
  7. Elektrolity
  8. Badania krwi a trzustka
  9. Badania krwi a wątroba

Kurs 2

Moduł 1: Fundamenty odżywiania

  1. Dlaczego należy jeść?
  2. Jak wygląda prawidłowa piramida żywieniowa?
  3. Skąd bierzemy energię do ćwiczeń?
  4. Białka w diecie
  5. Czym jest białko pełnowartościowe?
  6. Czy od tłuszczów się tyje?
  7. Czy cukry faktycznie są takie złe?
  8. Wszystko co musisz wiedzieć o wodzie w diecie
  9. PH
  10. Żołądek
  11. Hormony
  12. Anabolizm

Moduł 2: Zaawansowane systemy odżywiania

  1. Zaawansowane systemy odżywiania

Moduł 3: Dietetyka i suplementacja w sporcie

  1. Dietetyka i suplementacja w sporcie

Moduł 4: Dietoterapia: tarczyca

  1. Dietoterapia: tarczyca

Moduł 5: Dietoterapia: hormony

  1. Wstęp
  2. Progesteron
  3. Testosteron
  4. Estrogeny
  5. 20.Dieta a hormony

Moduł 6: Dietoterapia: Stres i nadnercza

  1. Wstęp
  2. Co to jest stres?
  3. Jak radzić sobie ze stresem?
  4. Jak działa stres?
  5. Nadnercza i kortyzol
  6. Nadnercza a inne hormony
  7. Zmęczenie nadnerczy
  8. Niedoczynność nadnerczy i diagnostyka
  9. Ustabilizowanie pracy nadnerczy
  10. Dietoterapia nadnerczy
  11. Suplementacja nadnerczy
  12. Podsumowanie

Moduł 7: Dietoterapia: SIBO

  1. Wstęp
  2. Jelito grube
  3. Jelito cienkie
  4. Objawy SIBO
  5. Diagnoza i etiologia
  6. Bakterie i gazy
  7. Jak radzić sobie z SIBO
  8. Diagnostyka SIBO
  9. Jak walczyć z SIBO
  10. Dieta przy SIBO
  11. Postępowanie przy SIBO
  12. Podsumowanie

Moduł 8: Dietoterapia: zaburzenia gospodarki cukrowej

  1. Wstęp, glukoza i fruktoza
  2. Dwucukry, węglowodany złożone
  3. Insulina
  4. Hipoglikemia, insulinooporność
  5. Otyłość i cukrzyca
  6. Badania laboratoryjne
  7. Leczenie insulinooporności
  8. Podsumowanie

Moduł 9: Dietoterapia: Analiza badań krwi

  1. Wstęp
  2. Przygotowanie do badań krwi
  3. Leukocyty i limfocyty
  4. Neutrofile
  5. Monocyty
  6. Bazofile
  7. Erytrocyty
  8. Hematokryt
  9. Hemoglobina
  10. MCV, MCH, MCHC
  11. Płytki krwi
  12. Witaminy
  13. Niedobór wit. B6
  14. Niedobór wit. C
  15. Jonogram
  16. Podsumowanie morfologia i jonogram

Moduł 10: Dietoterapia: Analiza badań krwi cz. II

  1. Inne badania krwi – wstęp
  2. Białko całkowite
  3. Proteinogram
  4. Azot mocznika
  5. Hipochlorhydria
  6. Stan zapalny
  7. Pasożyty
  8. Próby wątrobowe
  9. Pęcherzyk żółciowy
  10. Nerki
  11. Cholesterol
  12. Kwas moczowy
  13. Dehydrogenaza mleczanowa
  14. Minerały
  15. Podsumowanie badań krwi

Moduł 11: Diety wegańskie i wegetariańskie

  1. Wstęp
  2. Odmiany diet wege
  3. Białko
  4. Soja
  5. Ocena jakości białka
  6. Próg leucynowy
  7. Tłuszcze
  8. Węglowodany
  9. Bilans posiłków okołotreningowych
  10. Żelazo
  11. Wapń
  12. Cynk
  13. Witamina B2
  14. Witamina D3
  15. Selen
  16. Jod
  17. Mikroflora
  18. Podsumowanie suplementacji
  19. Woda
  20. Dieta a poziom testosteronu
  21. Suplementy dla sportowców

Emilia Ptak

Jestem dietetykiem, który działa z pasji i poczucia misji.

Sama przeszłam drogę zmiany nawyków żywieniowych od beznadziejnych do godnych naśladowania. Wyszłam z wielu problemów zdrowotnych.

Ukończyłam studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz oraz szereg specjalistycznych kursów.

Prowadzę szereg szkoleń i webinarów w całym kraju, szkoląc z zakresu dietetyki klinicznej i zdrowia. Jestem zapraszana na największe branżowe konferencje w roli prelegenta m.in. EU4YA, PEI, Kongres Zapytaj Trenera, konferencja VitaImmun z Anną Lewandowską. Piszę artykuły popularno-naukowe do gazet m.in. Shape, czy Body Challenge.

Paulina Ihnatowicz

Moje motto brzmi „Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby”.

Dzień w dzień staram się pokazywać swoim pacjentom, że prawidłowe odżywianie może zdziałać cuda.

Jestem dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyłam studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz.

Współpracuję ze Stowarzyszeniem Health is Trendy. Sama jestem prezesem Stowarzyszenia Propagatorów Zdrowia “Medella”.

Anna Przebinda

Jestem z wykształcenia psychologiem i psychodietetykiem i założycielką Poradnii Z widelcem po zdrowie. Studiuję Nutritional Consultancy w Plaskett Nutritional Medicine College, jestem też w trakcie uzyskiwanie certyfikatu Praktykanta Medycyny Funkcjonalnej w Functional Medicine University. Uczę się zresztą ciągle, bo dietetyka dziś przypomina smoka o wielu głowach – jeśli nie czytasz najnowszych badań, będziesz się cofał. Prowadzę również szkolenia dla młodego pokolenia dietetyków w A4Academy.

Szeroko pojęta dietetyka – żywność, żywienie, medycyna – są moimi pasjami od dawna. Balansując między różnymi podejściami szukam systemu, który będzie optymalny dla zdrowia. Nie jestem zwolennikiem diet i nawet w pracy z pacjentami skłaniam się ku przygotowywaniu „wskazówek żywieniowych” zamiast rozpisywaniu posiłków w gramach. Wierzę, że jedzenie może dostarczyć nam siły, a jeśli dodamy do niego optymalnie funkcjonującą psychikę – zapewnić satysfakcjonujące życie.

Specjalizuję się w pomocy osobom cierpiącym na schorzenia hormonalne oraz choroby autoimmunologiczne – od niedoczynności tarczycy i Hashimoto po zaburzenia menstruacji i problemy z rekompozycją sylwetki przy dietach niskokalorycznych. Bliski jest też temat zaburzeń, które wrzucamy do worka „zmęczenia nadnerczy”. Doradzę Ci, ile jeść węglowodanów i jak komponować posiłki, by poprawić wrażliwość insulinową, zwiększyć konwersję hormonów tarczycy i uspokoić nadnercza. Współpracuję też ze sportowcami i klubami sportowymi – tak amatorami, jak i zawodowcami.

Kurs jest certyfikowany.

Po ukończeniu szkolenia można podejść do testu końcowego, po którym otrzymuje się certyfikat w wersji elektronicznej oraz tradycyjnej. Do zaliczenia szkolenia wymagane jest minimum 90% poprawnych odpowiedzi.

Szkolenie 1 trwa 12 godzin.

Szkolenie 2 trwa 15,5 godziny.

Zalecamy jednak zarezerwować więcej czasu – około 13 dni, podczas szkolenia robić notatki i wracać do materiałów.

Dostęp do szkolenia jest przez rok i można do niego wielokrotnie powracać.

Oferujemy zwrot 100% pieniędzy, jeśli kurs nie spełni Twoich oczekiwań i dasz nam znać do 14 dni po zakupie.

Opinie

Zapisz się teraz!

Dołącz do 5000 zadowolonych klientów A4academy®