Jak poprawić płodność? Istnieją dwa rodzaje niepłodności, pierwotna odnosi się do par, które nie zaszły w ciążę po co najmniej jednym roku współżycia bez stosowania antykoncepcji. Z kolei niepłodność wtórna odnosi się do par, które przynajmniej raz były w stanie zajść w ciążę, ale teraz już nie są. Aby doszło do zapłodnienia niezbędna jest owulacja, często bezpośrednio powiązana z dietą.
W artykule zostały przedstawione wyniki badań, które potwierdzają wpływ diety i suplementacji na poprawę płodności. Przykładowo wykazano, że zamiana 5% energii pochodzącej z białka zwierzęcego na energię z białka roślinnego wiąże się z obniżeniem ryzyka niepłodności spowodowanej zaburzeniami owulacji o połowę.
Jak zwiększyć płodność? 5 produktów
Czy spożywanie niektórych pokarmów rzeczywiście może poprawić płodność? Okazuje się, że tak. Zbilansowana dieta wspiera ogólny stan zdrowia, w tym również reprodukcję. Prawidłowe wybory żywieniowe i zmiana stylu życia może pomóc zostać rodzicem.
5 produktów, które są niezbędne w diecie poprawiającej płodność:
- Tłuste ryby morskie (np. łosoś) – zawierają mnóstwo białka i cennych kwasów omega-3, które wpływają pozytywnie na zwiększenie płodności.
- Orzechy i nasiona – są pełne kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i regulują gospodarkę hormonalną w organizmie.
- Owoce jagodowe – są bogate w witaminę C oraz kwas foliowy, zapewniają prawidłowy rozwój płodowy. Owoce leśne (maliny, jagody i truskawki) zawierają naturalne przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze.
- Rośliny strączkowe (np. soczewica, ciecierzyca) – są bogate w błonnik, co ma korzystny wpływ na przebieg owulacji. Są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego składnika, który pomaga przy zapłodnieniu.
- Warzywa – szczególnie liściaste warzywa zielone są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych niezbędnych w okresie prenatalnym, takich jak wapń, żelazo i kwas foliowy.
Jeśli chcesz poznać zasady komponowania diety, która zwiększa szanse na potomstwo, to KLIKNIJ TUTAJ i TUTAJ.
Co trzeba wyeliminować?
Istnieje również lista produktów, których należy unikać lub całkowicie wykluczyć z jadłospisu, aby zajść w ciąże. O zdanie w tej kwestii zapytaliśmy dietetyk Zuzannę Skonieczną. Jest pełną pasji kobietą, która spełnia się zawodowo oraz prywatnie jako mama. Prężnie działa na instagramie budując własną markę @2w1_dietetyka_plodnosci.
Wykluczenia w diecie dla płodności zależą od chorób powodujących problemy z poczęciem. W praktyce dietetycznej nie stosuje się prewencyjnych wykluczeń, związanych z modą, ale zawsze w kontekście poprawy zdrowia pacjenta.
Produktami, które powinno wykluczyć się z jadłospisu przy planowaniu dziecka, są tłuszcze nasycone trans, przetworzone produkty z długą datą ważności oraz cukry proste w nadmiarze. Produkty z dużym ładunkiem glikemicznym mogą przyczynić się do występowania cykli bezowulacyjnych, co zdecydowanie zmniejsza szansę na poczęcie (…)
Spożycie mięsa ma wpływ na płodność?
Pary starające się o dziecko w swojej diecie powinny dbać także o jakość spożywanego białka. Odradza się spożywanie powyżej 500 gramów mięsa (w tym czerwonego) na tydzień i ograniczenia gotowych wyrobów wędliniarskich takich jak szynki. (…) Czerwone mięso powinno zastępować się chudym drobiem, rybami i owocami morza, co, szczególnie w przypadku tych ostatnich, jest pozytywnie skorelowane ze zwiększenie częstotliwości poczęcia i żywego urodzenia.
Podsumowując – nie istnieją produkty przeciwwskazane, choć istnieją te mocno nie rekomendowane podczas starań. Wyjątkiem i wskazaniem do eliminacji powinien być stan zdrowia pacjentów, wymagający zastosowania odpowiedniej interwencji żywieniowej – dietetyk Zuzanna Skonieczna.
Płodność kobiet
Bardzo często za nieudane próby zapłodnienia obwiniana jest przyszła mama. Zapytaliśmy eksperta : Czy to prawda, że niepłodność najczęściej leży po stronie kobiet?
To MIT! Statystyki Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu i Embriologii wskazują, że niemal w 50% przypadków, źródeł problemu niepłodności należy poszukiwać po stronie mężczyzn. Okazuje się, że problem prokreacyjny jest coraz częstszy. Według szacunków, w Polsce problem niepłodności dotyka już 15-20% par.
Wbrew powszechnej opinii, to jednak wcale nie zdrowie rozrodcze kobiet jest za ten stan rzeczy w największym stopniu odpowiedzialne.
Płodność mężczyzny, podobnie jak i kobiety, może ulegać zaburzeniom i zmieniać się z czasem.
Przy ocenie męskiej płodności jednym z kluczowych badań jest seminogram – ocena jakość ich nasienia. Taka analiza pozwala ocenić nie tylko liczbę, budowę i ruchliwość plemników, ale też objętość i jakość samego nasienia, a także parametry genetyczne plemników
Zaburzenia u mężczyzn
Mężczyźni mogą mieć problemy z płodnością z bardzo wielu powodów. Należą do nich:
- zaburzenia wydzielania i działania hormonów steroidowych, hormonów tarczycy, gonadotropin przysadkowych
- także niezdrowy styl życia (palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, stosowanie narkotyków, wysoko przetworzona dieta, niedobory składników odżywczych – m.in. witaminy D, cynku, selenu i folianów, brak ruchu, noszenie zbyt obcisłej bielizny i spodni)
Płodności u panów może również szkodzić otyłość, cukrzyca oraz szereg wrodzonych lub nabytych zaburzeń budowy i działania jąder. Warto wspomnieć również o tym, że czasem przyczyną problemów z prokreacją jest po prostu zbyt niska częstotliwość współżycia – komentuje dietetyk kliniczny Aleksandra Olejarz, specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń hormonalnych kobiet, jej profil → aleksandra.olejarz_
Choroby powodujące niepłodność
W diagnostyce leczenia niepłodności kluczowa jest trafnie postawiona diagnoza. Znając problem można rozpocząć proces leczenia lub wspomagania, aby zwiększyć szansę na poczęcie i utrzymanie ciąży. Najczęściej niepłodność powoduje:
- Zespół policystycznych jajników (PCOS) – trzy główne cechy tego schorzenia: nieregularne miesiączki, nadmiar androgenów, zwiększona objętość jajników w obrazie ultrasonograficznym. Dokładna przyczyna PCOS nie jest znana, jednak często stwierdza się obciążenia genetyczne. PCOS bardzo często współtowarzyszą insulinooporność i hiperinsulinemia.
- Insulinooporność – jedną z głównych przyczyn jest brak aktywności fizycznej oraz zwiększona podaż energii z diety. Często towarzyszy jej otyłość.
- Zespół RED’s – w dosłownym tłumaczeniu oznacza zespół względnego niedoboru energii w sporcie. Obejmuje konsekwencje niskiej dostępności energii zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
- Mięśniaki macicy – to najczęstsze łagodne nowotwory tego narządu, charakterystyczne dla nich zmiany dotyczą 20-50% kobiet w wieku prokreacyjnym.
- Otyłość – tak jak inne choroby niesie za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, punktu widzenia kobiety należy zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń hormonalnych, rozwój Zespołu Policystycznych Jajników (PCOS), wystąpienie zaburzeń miesiączkowania i insulinooporności, upośledzenie płodności, niedoczynność tarczycy oraz powikłania w ciąży.
Otyłość a płodność
Leczenie farmakologiczne może pomóc poprzez zmniejszenie czynników ryzyka. Taka terapia polega na podawaniu leków w formie zastrzyków lub leków doustnych, które wspomagają wzrost jednego lub kilku pęcherzyków, a następnie ich pęknięcia.
W naturalny sposób również można zwiększyć szansę zapłodnienia. U kobiet otyłych pierwszym krokiem powinien być dokładny wywiad dietetyczny, aby dokonać analizy nawyków żywieniowych oraz zapoznać się z obecnym stanem zdrowia. Jest to jeden z kluczowych elementów przy bezpiecznej i zdrowej redukcji masy ciała.
Wykazano, że już 5% ubytek masy ciała może wpłynąć na unormowanie cykli miesięcznych i pojawienie się owulacji. W leczeniu mięśniaków macicy głównym czynnikiem jest dieta, poszczególne składniki mogą wpływać na ryzyko mięśniaków przez modyfikowanie metabolizmu hormonów (głównie estrogenowych).
Dieta na płodność – badania potwierdzają, że jej wpływ nie jest obojętny
Szereg powyższych faktów znajduje swoje potwierdzenie w licznych badaniach naukowych. Oto kilka z nich:
Autorzy badania kohortowego The Nurses’ Health Study II przeprowadzonego na 17 544 kobietach w wieku 25-42 lat, dowiedli, że większości przypadków niepłodności spowodowanej zaburzeniami owulacji można zapobiec właśnie przez modyfikacje diety i stylu życia.
Szwedzkie badanie obejmujące 7393 kobiet wykazało, że wysokie spożycie alkoholu wiązało się z większym ryzykiem niepłodności, natomiast spożycie mniej niż 50 g alkoholu tygodniowo z mniejszym ryzykiem niepłodności.
Badania jednoznacznie dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny zapobiega rozwojowi nadwagi i otyłości, chorobom układu krążenia i cukrzycy, a także wpływa korzystnie na poziom stresu i zdrowie psychiczne. Wszystkie te czynniki nie pozostają bez wpływu na płodność kobiet i powodzenie terapii wspomaganego rozrodu.
Suplementy na płodność
Wyniki badań mówią jasno, że wsparcie leczenia zespołu policystycznych jajników określonymi suplementami wpływa korzystnie na jajeczkowanie. Wskaźnik owulacji u kobiet stosujących wyłącznie lek wynosił 17,9% natomiast u kobiet z dodatkową suplementacją, aż 52,1%.
Ponadto odpowiednia suplementacja może zmniejszyć ryzyko niepłodności owulacyjnej o 40 %.
U kobiet z PCOS dowiedziono, że także suplementacja szczególnie jednej witaminy może wpłynąć korzystnie na proces owulacji i przywrócenie prawidłowych cykli miesiączkowych.
Trzy suplementy wpływają na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi. Badania sugerują, że wyższe stężenia homocysteiny w osoczu jest związane ze sporadycznym brakiem owulacji i zmianami hormonalnymi.
Badania udowadniają, że prawidłowa suplementacja również ma ogromne znaczenie.
Podsumowując…
Na całym świecie każdego dnia rodzi się około 385 000 dzieci. Dla przypomnienia w Polsce 1 500 000 par nie może spełnić marzenia o posiadaniu potomstwa z powodu niepłodności i szuka ratunku również u dietetyków.