Trenując siłowo – szczególnie z wykorzystaniem sztang – mogą pojawić się problemy z kręgosłupem. Konkretnie pojawia się ból w odcinku lędźwiowym lub piersiowym. Z czego on wynika i co robić, aby zapobiegać bólom podczas treningu?
Sprawdź swoją technikę
Przede wszystkim sprawdź, czy na pewno ćwiczysz prawidłowo technicznie. Takie ćwiczenia jak np. martwy ciąg wymagają zgięcia w biodrach i pozostawienia pleców na całej długości w linii prostej.
Tymczasem być może opuszczając sztangę w dół zginasz się w odcinku lędźwiowym. Patrząc w lustro zauważysz, że plecy się zaokrągliły. W tej pozycji odcinek lędźwiowy kręgosłupa może odczuwać przeciążenie, napinać się, a w efekcie boleć.
Kolejnym najczęściej popełnianym błędem technicznym jest pogłębianie lordozy lędźwiowej podczas ćwiczeń rąk i barków. Uginanie przedramion (ze sztangą prostą lub łamaną) lub wyciskanie sztangi nad głową stojąc powoduje wypychanie bioder w przód.
Znów dochodzi tutaj do nadmiernej eksploatacji odcinka lędźwiowego. Tymczasem można go nie angażować. Wystarczy ustawić miednicę w pozycji neutralnej oraz napiąć brzuch. Spięte mięśnie brzucha będą pomocne w utrzymanie prostej sylwetki.
Sprawy wagi ciężkiej
Trenujesz siłowo i chcesz robić progresy – ok, ale pamiętaj że nie będziesz ich robić jeśli ciągle będziesz brać na siebie zbyt duży ciężar. Tak, tak – zbyt duże obciążenie to najczęstsza przyczyna bólu kręgosłupa.
Twoje ciało nie jest jeszcze gotowe na tak duży gabaryt, w związku z czym kompensuje pracę rąk poprzez wygięcie kręgosłupa. A już zapewne wiesz czym to skutkuje.
Pas na pas
Trenując musisz zatem pamiętać, aby dobierać odpowiedni ciężar do swoich możliwości i ćwiczyć prawidłową techniką. A jeśli to nie pomaga możesz się też wesprzeć pasem do ćwiczeń siłowych.
Pas stabilizuje odcinek lędźwiowy, daje mu wsparcie, poprawia równowagę i zwiększa stabilizację zmniejszając ryzyko wystąpienia urazu kręgosłupa. Stosuj go jednak wyłącznie jako dodatkowe wsparcie – priorytetem jest wzmocnienie mięśni brzucha, które stanowią naturalny dla kręgosłupa pas.