Te objawy powinny dać Ci do myślenia
Coraz więcej osób cierpi na IO, ale nawet o tym nie wie. Jednym z pierwszych objawów jest ospałość i zmęczenie po posiłku. Tymczasem można odzyskać energię, dzięki drobnym zmianom w diecie. I dzisiaj opowiem Wam o tym z perspektywy dietetyka klinicznego i osoby zmagającej się z IO.
Senność po posiłku szczególnie węglowodanowym, zmęczenie i spadki energii to jedne z wielu objawów towarzyszących Insulinooporności. Niestety, utrudniają prawidłowe funkcjonowanie, skupienie uwagi, wydajność w pracy.
Zmiany, zmiany, zmiany…
Na szczęście można poprawić swój komfort życia wprowadzając zmiany w swojej diecie i włączając aktywność fizyczną. Zdaję sobie sprawę, że ciężko jest wyjść nam ze swojej strefy komfortu – szczególnie jeśli do tej pory nie zwracaliśmy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu i prowadziliśmy siedzący tryb życia.
Pierwsze kroki w insulinooporności
Najważniejsze są proste kroki, nie musisz od razu wprowadzać drastycznych zmian.
Samo podejście 100% albo nic nie jest niczym dobrym.
- Jeśli do tej pory Twoja dieta składała się z bardzo dużej ilości produktów wysoko przetworzonych, spróbuj zminimalizować ich spożycie.
- W przypadku osób z Insulinoopornością ważny jest indeks glikemiczny produktów i ładunek glikemiczny spożywanych potraw. Wybieraj te produkty, które mają niski i średni indeks glikemiczny.
- Zamiast białego pieczywa spożywaj to pełnoziarniste.
- Zamiast drobnych kasz np. kaszy jęczmiennej perłowej wybieraj kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną pęczak.
- O wiele lepiej sprawdzą się płatki owsiane górskie aniżeli kolorowe (dosładzane) płatki śniadaniowe, czy płatki ryżowe.
- Zwiększ ilość warzyw w swojej diecie! Zawierają dużo błonnika, witamin
i składników mineralnych. Dbaj o to by występowały one w każdym posiłku. - Owoce również są ważnym składnikiem diety Insulinoopornych! Wybieraj te o niskim/ średnim IG. Nie spożywaj ich pojedynczo. Łącz je ze źródłem białka (np. serkiem wiejskim, jogurtem skyr oraz ze źródłem tłuszczów np. orzechami).
- Unikaj owoców suszonych, soków, słodkich napojów.
- Bardzo ważna jest regularność spożywanych potraw. Dbaj o to by nie dopuszczać do bardzo długich przerw między posiłkami.
- Staraj się spożywać węglowodany „równomiernie” w ciągu dnia.
Czy restrykcje są dobrym pomysłem?
Bardzo ważne jest to, żeby kaloryczność diety nie była niska. Mówimy stanowcze „NIE” restrykcjom i dietom bardzo nisko energetycznym. Gdy masz nadwagę i otyłość konieczna będzie redukcja masy ciała. Samo zgubienie kilku zbędnych kilogramów poprawia Insulinowrażliwość.
Rola aktywności w insulinooporności
Jest ona niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Wybierz taką formę aktywności, która będzie sprawiać Ci przyjemność i zostanie z Tobą na długo.
Wprowadzenie tych zasad w znaczącym stopniu poprawi Twoje samopoczucie. Pamiętaj jednak, że zmiany nie powinny być tylko na chwilę.
Podsumowanie
Początek mojej IO był jednocześnie początkiem pogłębiania przeze mnie wiedzy z tego zakresu. Chciałam pomóc sobie, a jednocześnie pomogłam dziesiątkom pacjentów, którzy zgłaszali się do mnie z podobnym problemem.
Mnóstwo wiedzy musiałam zdobywać sama – szukać, czyta, wydobywać to, co najważniejsze. Te 4 lata temu byłabym komuś bardzo wdzięczna, gdyby zrobił to za mnie i dał mi źródło wiarygodnej, rzetelnej wiedzy.