🎊 Rozwijaj się w 2025 roku! z kodem 2025 zniżki aż do -25%! 🎊

Do końca pozostało

Godzin
Minut
Sekund

Czujesz się ospały i zmęczony po posiłku? Sprawdź czy masz to zaburzenie

Dokładnie 4 lata temu poznałam diagnozę, która była nagła i niespodziewana. Wyniki mojej insuliny po godzinie od obciążenia glukozą były 10x ponad normę. Był to stan zagrażający życiu. Ćwiczyłam, moja masa ciała była w normie, a mimo to dowiedziałam się, że cierpię na insulinooporność.
- Katarzyna Koćwin, dietetyk kliniczny

Te objawy powinny dać Ci do myślenia

Coraz więcej osób cierpi na IO, ale nawet o tym nie wie. Jednym z pierwszych objawów jest ospałość i zmęczenie po posiłku. Tymczasem można odzyskać energię, dzięki drobnym zmianom w diecie. I dzisiaj opowiem Wam o tym z perspektywy dietetyka klinicznego i osoby zmagającej się z IO. 

Senność po posiłku szczególnie węglowodanowym, zmęczenie i spadki energii to jedne z wielu objawów towarzyszących Insulinooporności. Niestety, utrudniają prawidłowe funkcjonowanie, skupienie uwagi, wydajność w pracy.

Zmiany, zmiany, zmiany…

Na szczęście można poprawić swój komfort życia wprowadzając zmiany w swojej diecie i włączając aktywność fizyczną. Zdaję sobie sprawę, że ciężko jest wyjść nam ze swojej strefy komfortu – szczególnie jeśli do tej pory nie zwracaliśmy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu i prowadziliśmy siedzący tryb życia.

Pierwsze kroki w insulinooporności

Najważniejsze są proste kroki, nie musisz od razu wprowadzać drastycznych zmian.

Samo podejście 100% albo nic nie jest niczym dobrym. 

  1. Jeśli do tej pory Twoja dieta składała się z bardzo dużej ilości produktów wysoko przetworzonych, spróbuj zminimalizować ich spożycie.
  2. W przypadku osób z Insulinoopornością ważny jest indeks glikemiczny produktów i ładunek glikemiczny spożywanych potraw. Wybieraj te produkty, które mają niski i średni indeks glikemiczny.
  3. Zamiast białego pieczywa spożywaj to pełnoziarniste.
  4. Zamiast drobnych kasz np. kaszy jęczmiennej perłowej wybieraj kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną pęczak.
  5. O wiele lepiej sprawdzą się płatki owsiane górskie aniżeli kolorowe (dosładzane) płatki śniadaniowe, czy płatki ryżowe.
  6. Zwiększ ilość warzyw w swojej diecie! Zawierają dużo błonnika, witamin
    i składników mineralnych. Dbaj o to by występowały one w każdym posiłku.
  7. Owoce również są ważnym składnikiem diety Insulinoopornych! Wybieraj te o niskim/ średnim IG. Nie spożywaj ich pojedynczo. Łącz je ze źródłem białka (np. serkiem wiejskim, jogurtem skyr oraz ze źródłem tłuszczów np. orzechami). 
  8. Unikaj owoców suszonych, soków, słodkich napojów.
  9. Bardzo ważna jest regularność spożywanych potraw. Dbaj o to by nie dopuszczać do bardzo długich przerw między posiłkami.
  10.  Staraj się spożywać węglowodany „równomiernie” w ciągu dnia.

Czy restrykcje są dobrym pomysłem?

Bardzo ważne jest to, żeby kaloryczność diety nie była niska. Mówimy stanowcze „NIE” restrykcjom i dietom bardzo nisko energetycznym.  Gdy masz nadwagę i otyłość konieczna będzie redukcja masy ciała. Samo zgubienie kilku zbędnych kilogramów poprawia Insulinowrażliwość.

Rola aktywności w insulinooporności

Jest ona niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Wybierz taką formę aktywności, która będzie sprawiać Ci przyjemność i zostanie z Tobą na długo.

Wprowadzenie tych zasad w znaczącym stopniu poprawi Twoje samopoczucie. Pamiętaj jednak, że zmiany nie powinny być tylko na chwilę.  

Podsumowanie

Początek mojej IO był jednocześnie początkiem pogłębiania przeze mnie wiedzy z tego zakresu. Chciałam pomóc sobie, a jednocześnie pomogłam dziesiątkom pacjentów, którzy zgłaszali się do mnie z podobnym problemem. 

Mnóstwo wiedzy musiałam zdobywać sama – szukać, czyta, wydobywać to, co najważniejsze. Te 4 lata temu byłabym komuś bardzo wdzięczna, gdyby zrobił to za mnie i dał mi źródło wiarygodnej, rzetelnej wiedzy. 

Dołącz do A4!

Chcesz rozwijać się w treningu lub dietetyce? Załóż konto w platformie A4 i wybierz swój pakiet edukacyjny!

+50 tys. osób w platformie