Jej zasady znane są już od kilkudziesięciu lat, ale dopiero ostatnie lata przyniosły jej ogromną popularność. Dla kogo jest dieta keto, a kto powinien na nią uważać? Jak w ogóle taka dieta wygląda?
Co jeść na diecie ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna bazuje w zasadzie głównie na tłuszczu – w zależności od podtypu diety, tłuszcz obejmuje nawet do 90% dziennej kaloryczności menu. Źródła tłuszczu stanowią:
- Oleje roślinne,
- Orzechy, pestki, nasiona,
- Awokado,
- Tłuste mięsa i ryby,
- Jaja,
- Tłusty nabiał.
Ponadto w diecie należy stawiać na świeże warzywa i niektóre owoce – choć w ograniczonych ilościach (owoce do około 100-150 g na dzień). W zasadzie można korzystać z wszystkich warzyw, choć trzeba ograniczyć te skrobiowe (ziemniaki, bataty, topinambur, kukurydza). Jeśli zaś chodzi o owoce, to najlepiej sięgać po jagodowe – maliny, truskawki, borówki, jeżyny, jagody, itp.
Jak działa dieta ketogeniczna?
Mechanizm działania, a jednocześnie powód, przez który dieta ketogeniczna stała się tak popularna (zwłaszcza w kontekście odchudzania) jest następujący. Podczas jedzenia tak dużych ilości tłuszczu, a tak niewielkiej ilości węglowodanów – w organizmie dochodzi do kwasicy ketonowej. Ta natomiast wiąże się z odwodnieniem komórek.
Ponadto dieta keto zmusza organizm, a dokładniej nasz mózg, do wykorzystywania innego, niż standardowo glukoza, źródła energii. Wykorzystuje on więc głównie tak zwane ciała ketonowe, powstające wskutek niepełnego metabolizmu tłuszczu.
Zatem – dzięki diecie ketogenicznej dochodzi do przełączenia sposobu pobierania energii przez organizm, a dodatkowo owo przełączenie powoduje zmniejszenie ilości wody w organizmie – co przekłada się na stosunkowo szybki efekt wysmuklenia sylwetki i obniżenia masy ciała.
Jednak warto podkreślić, że w długofalowym kontekście, stosowanie diety ketogenicznej w porównaniu do innych diet odchudzających – jest po prostu równie skuteczne, jak inne.
Bowiem podstawą odchudzania jest deficyt kaloryczny i póki jakiś rodzaj diety uwzględnia go – to jakkolwiek interesująco dana dieta zostanie nazwana – na niej schudniemy.
Literatura:
- Feinman R.D. i in.: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base, Nutrition, 2015, 31, 1-13.
- Halczuk I. i in.: Dieta ketogenna – niefarmakologiczna metoda leczenia padaczki lekoopornej u dzieci. Dobrostan a rozwój i zdrowie dzieci i młodzieży. 2016, 115-124.