🎊 Rozwijaj się w 2025 roku! z kodem 2025 zniżki aż do -25%! 🎊

Do końca pozostało

Godzin
Minut
Sekund

Dwie najzdrowsze przyprawy świata – co warto o nich wiedzieć?

Są ważnym składnikiem wielu kuchni świata, nadają niesamowity aromat potrawom, rozgrzewają nas po spożyciu, a dodatkowo – są bardzo zdrowe, co udowodniono naukowo!

To imbir i kurkuma – dwie przyprawy, które z uwagi na ich właściwości prozdrowotne i lecznicze, można uznać za najzdrowsze na świecie. Co takiego w sobie zawierają i jak je wykorzystywać, by wydobyć z nich to, co najlepsze?

Kurkuma – wpływ na zdrowie

Kurkuma, inaczej zwana ostryżem długim, jest znana w medycynie od tysięcy lat. To aromatyczne kłącze z Indii zawiera związek zwany kurkuminą. Badania wskazują, że kurkumina przyczynia się do:

  • Poprawy profilu lipidowego,
  • Obniżenia stężenia glukozy we krwi,
  • Niwelowania ilości cytokin prozapalnych we krwi, a tym samym – zatrzymywania rozwoju procesów zapalnych w organizmie,
  • Łagodzenia objawów chorób układu pokarmowego, w tym zespołu jelita drażliwego, wrzodów żołądka,
  • Zmniejszania dolegliwości bólowych różnego rodzaju,
  • Zmniejszania uczucia lęku (działanie przeciwdepresyjne).

Imbir – właściwości prozdrowotne

Aromatyczne kłącze imbiru to z kolei produkt pochodzący z Chin i również znany już w medycynie starożytnej. Związki w nim zawarte, mające największe działanie prozdrowotne, to gingerole. Cechują się one właściwościami:

  • Przeciwzapalnymi,
  • Przeciwdrobnoustrojowymi,
  • Hipoglikemizującymi (obniżanie stężenia glukozy we krwi),
  • Przeciwbólowymi,
  • Przeciwcholesterolowymi,
  • Przeciwnadciśnieniowymi,
  • Ponadto mają korzystny wpływ na procesy metaboliczne.

Kiedy uważać na imbir i kurkumę?

Jak każde produkty roślinne, także i te dwie zdrowe przyprawy mogą nie nadawać się do spożycia przez każdą osobę. Przeciwwskazaniami do stosowania ich w większych ilościach są: ciąża, choroba wrzodowa żołądka (a konkretniej stosowanie leków na tę dolegliwość), choroby dróg żółciowych, stosowanie leków przy zakrzepicy oraz przy cukrzycy.

Literatura:

Grys A. i wsp.: Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45.

Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.

Dołącz do A4!

Chcesz rozwijać się w treningu lub dietetyce? Załóż konto w platformie A4 i wybierz swój pakiet edukacyjny!

+50 tys. osób w platformie