To imbir i kurkuma – dwie przyprawy, które z uwagi na ich właściwości prozdrowotne i lecznicze, można uznać za najzdrowsze na świecie. Co takiego w sobie zawierają i jak je wykorzystywać, by wydobyć z nich to, co najlepsze?
Kurkuma – wpływ na zdrowie
Kurkuma, inaczej zwana ostryżem długim, jest znana w medycynie od tysięcy lat. To aromatyczne kłącze z Indii zawiera związek zwany kurkuminą. Badania wskazują, że kurkumina przyczynia się do:
- Poprawy profilu lipidowego,
- Obniżenia stężenia glukozy we krwi,
- Niwelowania ilości cytokin prozapalnych we krwi, a tym samym – zatrzymywania rozwoju procesów zapalnych w organizmie,
- Łagodzenia objawów chorób układu pokarmowego, w tym zespołu jelita drażliwego, wrzodów żołądka,
- Zmniejszania dolegliwości bólowych różnego rodzaju,
- Zmniejszania uczucia lęku (działanie przeciwdepresyjne).
Imbir – właściwości prozdrowotne
Aromatyczne kłącze imbiru to z kolei produkt pochodzący z Chin i również znany już w medycynie starożytnej. Związki w nim zawarte, mające największe działanie prozdrowotne, to gingerole. Cechują się one właściwościami:
- Przeciwzapalnymi,
- Przeciwdrobnoustrojowymi,
- Hipoglikemizującymi (obniżanie stężenia glukozy we krwi),
- Przeciwbólowymi,
- Przeciwcholesterolowymi,
- Przeciwnadciśnieniowymi,
- Ponadto mają korzystny wpływ na procesy metaboliczne.
Kiedy uważać na imbir i kurkumę?
Jak każde produkty roślinne, także i te dwie zdrowe przyprawy mogą nie nadawać się do spożycia przez każdą osobę. Przeciwwskazaniami do stosowania ich w większych ilościach są: ciąża, choroba wrzodowa żołądka (a konkretniej stosowanie leków na tę dolegliwość), choroby dróg żółciowych, stosowanie leków przy zakrzepicy oraz przy cukrzycy.
Literatura:
Grys A. i wsp.: Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45.
Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.