🌺☀️ Wakacje w A4 -30% z kodem WAKACJE24☀️🌺

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

🌸🌞 Użyj teraz kod MAJOWKA i zgarnij -30% na kursy🌞🌸

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

🌸🌞 Uwaga w maju z kodem MAJ24 odbierz -25% na VIP i Kierunki! 🌞🌸

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

🌷 Dzień KOBIET w A4 – 22% z kodem: KOBIETA 🌷

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

🌴🏖️ Wakacje w A4! Użyj kodu WAKACJE24 i odbierz wakacyjną zniżkę aż -30% 🏖️🌴

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

✏️🚌 Wracamy do szkoły! Użyj kodu SZKOŁA i odbierz -25% na kursy w A4! 🚌✏️

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

Jesienne okazje! -20% z kodem JESIEŃ    KURSY KIERUNKI PAKIET VIP

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

4 porady, jak skrócić czas przygotowywania zdrowych posiłków

Niewiele osób cieszy się na myśl o spędzeniu godzin w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Jest to naturalne, ponieważ główną zachętą do przygotowywania posiłków jest skrócenie czasu gotowania.

Poniższe metody pomogą skrócić czas przygotowywania i gotowania.

1. Trzymaj się harmonogramu

Przygotowywanie posiłków działa najlepiej, gdy trzymasz się regularnego harmonogramu. Wiedząc dokładnie, kiedy będziesz robić zakupy i przygotowywać posiłki, łatwiej wyrobisz sobie dobrą rutynę.

Na przykład, możesz zarezerwować sobotnie poranki na zakupy spożywcze i przygotowywanie posiłków. Można też wybrać niedzielne wieczory na robienie obiadów na następny tydzień.

Harmonogram zależy od Ciebie i powinien pasować do Twojej tygodniowej rutyny. Pamiętaj, że wybranie konkretnych godzin i trzymanie się ich uprości proces podejmowania decyzji, zwalniając miejsce w głowie na inne rzeczy.

2. Wybierz właściwą kombinację przepisów

Wybranie odpowiedniej kombinacji przepisów pomoże Ci stać się bardziej efektywnym w kuchni.

Aby zaoszczędzić czas, wybieraj przepisy wymagające różnych metod gotowania. Zbyt wiele przepisów wymagających tego samego urządzenia – na przykład piekarnika – ograniczy liczbę potraw, które możesz przygotować za jednym razem.

Jest to szczególnie ważne przy wyborze dań do przygotowania na później lub do gotowania w partiach.

Dobrą zasadą jest ograniczenie się do jednego dania z piekarnika i maksymalnie dwóch dań z płyty kuchennej na raz – na przykład pieczonych ziemniaków z nadzieniem, stir-fry i zupy.

Następnie wystarczy dodać do tego posiłki, które nie wymagają gotowania, takie jak kanapki czy sałatki.

3. Organizuj czas przygotowania i gotowania

Dobrze przemyślana organizacja pracy pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni.

Aby jak najlepiej zorganizować czas przygotowania i gotowania, zacznij od przepisu wymagającego najdłuższego czasu gotowania. Często jest to zupa lub danie z piekarnika. Gdy ten posiłek jest już gotowy, skup się na pozostałych.

Zimne potrawy zarezerwuj na koniec, ponieważ można je łatwo przygotować w czasie, gdy inne potrawy się gotują.

Aby dodatkowo zaoszczędzić czas, przed rozpoczęciem gotowania należy dwukrotnie sprawdzić składniki wszystkich przepisów. W ten sposób, jeśli dwa przepisy wymagają pokrojonej w kostkę cebuli lub papryki, będziesz w stanie posiekać całą ich ilość za jednym razem.

Używanie zautomatyzowanych gadżetów, takich jak urządzenie do gotowania ryżu lub wolnowar, może dodatkowo usprawnić pracę.

4. Zrób listę zakupów

Zakupy spożywcze mogą być wielką stratą czasu.

Aby skrócić czas spędzany w sklepie spożywczym o połowę, prowadź szczegółową listę zakupów, uporządkowaną według działów supermarketu.

Pozwoli to uniknąć wracania do poprzednio odwiedzanych działów i przyspieszy zakupy.

Ograniczenie zakupów do jednego razu w tygodniu i korzystanie z dostawy do domu to dwa dodatkowe sposoby na skrócenie czasu spędzanego na zakupach.

Dołącz do A4!

Chcesz rozwijać się w treningu lub dietetyce? Załóż konto w platformie A4 i wybierz swój pakiet edukacyjny!

+50 tys. osób w platformie