🌷 Dzień KOBIET w A4 – 22% z kodem: KOBIETA 🌷

Do końca pozostało

Dni
Godzin
Minut
Sekund

Dieta wysokobiałkowa – tak czy nie? 

Dieta wysokobiałkowa od lat jest jednym z powszechnie stosowanych rozwiązań na odchudzanie, ale też na przybranie na masie mięśniowej. Jak więc z nią jest – czy warto ją stosować?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Białko to niezbędny ludzkiemu ciału składnik diety. Jednak czy opieranie swojego menu głównie o niego ma sens? Czy przekłada się na efekty sylwetkowe lub zdrowotne?

Zasady diety bogatej w białko

Standardowa, zdrowa dieta powinna zawierać około 15% białka, przy czym już coraz więcej specjalistów podkreśla, że ta ilość może sięgać i do 20%. Natomiast dieta bogata w białko to taka, w której zawartość tego makroskładnika wynosi powyżej 25% dziennej kaloryczności.

Na przykład, jeśli Twoje dzienne menu ma 2000 kcal, to w takiej bogatej w białko diecie ten makroskładnik pokrywałby co najmniej 500 kcal. Innym sposobem określenia na wysoką zawartość białka w diecie jest przeliczenie: 2 g białka na kilogram masy ciała. Jeśli więc mielibyśmy do czynienia z osobą ważącą 50 kg, to jej dieta wysokobiałkowa miałaby co najmniej 100 g białka.

 Jakie produkty można uznać za wysokobiałkowe? Są to przede wszystkim:

  • Chude mięsa, w tym pierś z kurczaka, indyka,
  • Chude ryby, np. dorsz, tuńczyk, mintaj, miruna,
  • Chudy nabiał, np. ser twarogowy, serek wiejski,
  • Odżywki białkowe w proszku (zarówno z mięsa, jak i z nabiału i wegańskie/roślinne).

Efekty i ryzyko stosowania diety wysokobiałkowej

Dieta bogata w białko to jedna z najczęściej wybieranych diet odchudzających. Białko to makroskładnik, który gwarantuje nam duże poczucie sytości po posiłku – to pierwsze wytłumaczenie, dlaczego można na takiej diecie chudnąć.

Ponadto – jeśli na talerz kładziemy głównie białko, to mamy mniej miejsca na węglowodany, a do tego zwykle dieta bogatobiałkowa na odchudzanie wiąże się też z restrykcją tłuszczu – zatem w takiej sytuacji łatwo o deficyt kaloryczny. 

Trzeba ponadto podkreślić, że wysoka podaż białka sprzyja utrzymywaniu masy mięśniowej – a więc możliwe, ze na takiej diecie szybko zauważymy korzystną zmianę w sylwetce – utratę tłuszczu przy jednoczesnym uwypukleniu mięśni.

Z drugiej jednak strony nadmierne spożycie białka może mieć negatywne skutki zwłaszcza u osób chorujących na choroby nerek, choroby układu krążenia i krwi. Natomiast przy dodatkowej restrykcji tłuszczu w takiej diecie – można się nabawić sporego osłabienia organizmu, pogorszenia stanu skóry, wypadania włosów, pogorszenia libido i tym podobnych problemów. 

Dlatego też najlepiej stosować dietę o standardowej zawartości każdego makroskładnika, bazując na nisko przetworzonej żywności, o kaloryczności dostosowanej do naszych potrzeb.

Literatura:

M. Szczuko, N. Pieszak, D. Jamioł – Milc, E. Stachowska: Dieta proteinowa w świetle zasad racjonalnego żywienia. Analiza składu jadłospisów, Pomeranian J Life Sci 2016; 62 (2), s. 31 – 38 

J. Reguła: Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 3, 115–121. 

Dołącz do A4 za darmo!

Chcesz rozwijać się w treningu lub dietetyce? Załóż konto w platformie A4 i odbierz swój pakiet edukacyjny – całkowicie za darmo!

+50 tys. osób w platformie